BLAT MALLORQUÍ TIPO XEIXA.
BLAT XEIXA.-
La farina blat xeixa
(o blat candial, segons l'Herbari Virtual
del Mediterrani) procedeix d'un blat
autòcton de Mallorca, el Triticum compactum (la varietat de blat comú s'anomena Triticum
aestivum), que rep aquest nom per tenir
una espiga curta i arrodonida . Segons l'Enciclopèdia Catalana, la
paraula xeixa apareix documentada al segle XI.
El seu origen és incert
però sembla procedir del terme cèltic * Sasia.
Es tracta d'una
farina de sabor dolç i intens, que segons els experts té unes característiques
molt beneficioses per al sistema
digestiu, perquè té un baix contingut en
gluten i un escàs índex lergènic, i
perquè gairebé no s'ha modificat genèticament, al contrari que les varietats
de blat que es comercialitzen actualment.
Encara que antigament aquesta farina
era molt utilitzada i ben valorada entre els mallorquins,
i encara avui les
persones grans recorden haver-la utilitzat per fer pa bru-els pans plans i sense sal
tradicionals de l'illa que es fan servir per fer pa
amb oli-, al llarg del segle XX el cultiu
havia decaigut notablement.
En els últims anys,
amb esforç i de manera ecològica, alguns agricultors
estan reintroduint i recuperant el cultiu d'aquest blat antic.
Escrit i redactat amb
l'experiència que un té, el tècnic moliner Climent Besa Bellart.-
Alpicat- 4 de juny del
2013-
Esperant que el meu comentari sobre aquest tipus de blat mallorquí, sigui del vostre grat.
ResponderEliminarSpero che se qualcuno legge questo blog a me lasciato commenti.
ResponderEliminarIt is a good comment.!!!!!!!!!!!!!
ResponderEliminarThis article I liked to write.!!!!!!!
ResponderEliminarQuesto è imponente nella coltivazione del grano maiorca
ResponderEliminar