martes, 4 de junio de 2013

BLAT MALLORQUÍ TIPO XEIXA.



BLAT MALLORQUÍ TIPO XEIXA.

BLAT XEIXA.-


La farina blat xeixa (o blat candial, segons l'Herbari Virtual del Mediterrani) procedeix d'un blat autòcton de Mallorca, el Triticum compactum (la varietat de blat comú s'anomena Triticum aestivum), que rep aquest nom per tenir una espiga curta i arrodonida . Segons l'Enciclopèdia Catalana, la paraula xeixa apareix documentada al segle XI. El seu origen és incert però sembla procedir del terme cèltic * Sasia.



Es tracta d'una farina de sabor dolç i intens, que segons els experts té unes característiques molt beneficioses per al sistema digestiu, perquè té un baix contingut en gluten i un escàs índex lergènic, i perquè gairebé no s'ha modificat genèticament, al contrari que les varietats de blat que es comercialitzen actualment.


Encara que antigament aquesta farina era molt utilitzada i ben valorada entre els mallorquins, i encara avui les persones grans recorden haver-la utilitzat per fer pa bru-els pans plans i sense sal tradicionals de l'illa que es fan servir per fer pa amb oli-, al llarg del segle XX el cultiu havia decaigut notablement. En els últims anys, amb esforç i de manera ecològica, alguns agricultors estan reintroduint i recuperant el cultiu d'aquest blat antic.



Escrit i redactat amb l'experiència que un té, el tècnic moliner Climent Besa Bellart.-

Alpicat- 4 de juny del 2013-
 










5 comentarios: