jueves, 17 de enero de 2013

COM FER PA CASOLÁ


COM FER UN BON PA A CASA.-

                                          Cap tècnic moliner - Climent Besa Bellart.

 Com fer pa casolà.-
 
Recepta.-
Aquí us expliquem tots els secrets de com fer pa casolà, recepta pas a pas, amb consells sobre el pastat i refinat de la massa, fermentació i enfornat.

Ingredients per a un pa de 30 cm.
750 gr. farina de força, una culleradeta de llevat sec (equivalent a 15 gr. llevat fresc), mitja cullerada de sal, 450 cc. aigua tèbia. Semolina o farina, per a la taula.

Elaboració.
1 º Barreja.

Tamisa la farina i la sal sobre un bol. Barreja el llevat amb l'aigua tèbia, però sense sobrepassar els 40 º, ja que destruiria el ferment viu. Si utilitzar llevat fresc, deixa reposar uns 15 minuts la barreja de llevat amb l'aigua, fins que formi bombolles a la superfície.

 una primera imatge.-
 Fes un forat al centre de la farina, i aboca la barreja de llevat, remenant a fons amb les mans fins que la massa es desprengui de les vores. Si veus que està massa tova i humida, afegeix una mica més de farina. Si està molt seca, humiteja una mica la massa.
una segona imatge.-
  Barreja d'ingredients

2 º Pastat i refinat.

Passa a la taula enfarinada i pasta a fons durant 15 minuts. Per això subjecta la massa amb una mà i, amb el palmell de l'altra, estira la massa estenent fins que comenci a esquinçar. Doblega després sobre si mateixa al mateix temps que la retuerces lleugerament (un parell de girs). Continua estenent, doblegant i torçant la pasta amb un moviment rítmic i regular, durant 15-20 minuts.
La pasta estarà llesta quan no estigui enganxosa, s'estengui fàcilment i es noti suau al tacte.

Pastat, refinat del pa


3 º Primera fermentació.
una tercera imatge.-
Renta bé el bol, unta amb oli lleugerament i introdueix dins la massa. Cobreix amb film transparent, per mantenir la humitat, i deixa fermentar en lloc tebi fins que dupliqui el seu volum, entre una hora o hora i mitja. Es coneix el punt quan en pressionar amb el dit l'empremta desapareix molt lentament.

Primera fermentació de la massa

4 º Segon pastat.

Passa la massa a la taula i, fent una pressió lleugera amb el palmell de la mà, veu pastant la massa en sentit circular, doblegant les vores cap al centre, repetint el procés. Quan tingui forma arrodonida, dóna la volta al pa deixant els plecs a la base.


Cobreix el pa amb un drap net i deixa reposar 10-15 minuts
.
 . Repeteix el pastat anterior, per donar forma rodona de nou.

Segon pastat

Segona fermentació
una cinquena imatge.-
 5 º Segona fermentació.

Aquesta segona fermentació és la que donarà esponjositat al pa. Col · loca el pa sobre una taula llisa enfarinada i cobreix amb un llenç sec. Deixa fermentar en un lloc càlid durant 50 minuts.



6 º Enfornat.
Encén al forn a 230 º. Per obtenir una atmosfera humida introdueix una safata amb aigua calenta a la base del forn. Introdueix la safata del forn a mitja alçada, perquè es vagi escalfant.

Enfornat del pa
Un cop el pa hagi pujat prou, fes una incisió poc profunda a la superfície, amb una fulla d'afaitar o ganivet molt afilat, perquè desenvolupi més crosta. Llisca el pa a la safata del forn, polvoritza amb aigua fresca al forn. El vapor és fonamental per a la formació de l'escorça.

Als 20 minuts, temps durant el qual el pa continua pujant, retira la safata amb aigua del forn.


Segueix la cocció altres 15-20 minuts, baixa la temperatura a 200 º -




i deixa acabar l'enfornat, fins que el pa estigui cuit. Això ho sabrem quan al colpejar la base amb els artells soni a buit.



7 º Refredat.

Deixa refredar sobre reixeta. No ho talls fins que estigui completament fred, millor fins i tot al dia següent, que haurà perdut l'excés d'humitat.



Degustació, consells.

Fer pa requereix més paciència que esforç, pels llargs temps de fermentació i repòs. Aquí expliquem com fer pa casolà, recepta, que és la preparació bàsica. Si volem un pa més rústic, podem substituir una petita part de la farina blanca per farina de sègol, integral o farina d'ordi. A més podem aromatitzar la massa amb oli d'oliva, ideal per pizzes i
foccacias.


 La majoria de coses que es de fleca he après, és gràcies a aquest Sr Felip de Sa Pobla de Mallorca, la qual cosa em plau espondre la foto amb el seu fill que serà el seu successor en el forn.

 Esperant que us agradi la meva explicació de la manera de fer un bon pa de casa, s'acomiada un cap tècnic moliner.

ALPICAT -  al 17  de gener de 2013.-











5 comentarios:

  1. moltes gracies per aquesta explicació sencilla, demà ho posaré en practica espero tenir exit!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies Mireia , espero que te surti be, lo principal es tenir molta pasiencia.

      Eliminar
  2. Ho he provat tot igual canviant el llevat en pols en comptes de la massa mare.

    ResponderEliminar
  3. No sé com quedarà però no serà perquè no mu aspliqueu prou bé d'aquí uns dias ja en tornarem a parla moltes gràcies....

    ResponderEliminar
  4. Genial recepta! Gràcies per compartir-la!

    ResponderEliminar